TEXTER
LÄNKAR:
Den fria teatern – 21 skånska teatrar berättar. Antologi - Teatercentrum, 2015
Lärarhandledningen Att öppna nya världar. Karin Helander, 2015
Prata Scenkonst. Anna Bergh, 2015
Mycket väl godkänd. Vad är kvalitet i barnkulturen? Karin Helander, 2014
Kultur Hjärta Skola - Ulla Wiklund om Estetiska Läroprocesser, 2014
Barns kultur - Nytta eller nöje? Centrum för barnkultur, 2008
Estetiska lärprocesser. Ulla Alexanderssonoch Ann-Katrin Swärd, 2015
Lärlabbet - Estetiska lärprocesser. UR Skola, 2016
Den fria teatern - 21 skånska teatrar berättar.
Antologi - Teatercentrum.
Varje månad spelas över ett och ett halvt tusen teaterföreställningar i Sverige. Var tredje framförs av en fri teater. I antologin delar 21 skånska teatrar med sig av sina betydelsefulla möten med publiken, där samtal om teaterkonsten uppstått. T ex om den autistiske pojken som ställde frågor och kommunicerade mer än han gjort på ett år, eller om flickan som frågade om dockan som skådespelaren använt i föreställningen levde. Eller om den insikt och samhörighet som en dagsaktuell föreställning om revolten i Kairo kan ge.
Den fria teatern är allt från stora teatrar med egen scen och många anställda, till små enpersons-teatrar. Det produceras dramatisk, mim, clown, musik, politisk, dock platsspecifik – teater och mycket mer.
Den fria teatern anses av många stå för förnyelse och utveckling och är unik i sitt slag i världen. I mötet med publiken uppstår stora och viktiga värden, människor blir berikade, öppnade, mår bättre. Den fria teatern bidrar till en bättre värld.
Medverkande teatrar är: MÅNTEATERN, OBANTEATERN, THALES TEATER, TEATER THEATRON, STAFFAN BJÖRKLUNDS TEATER, LILLA VILDA TEATERN, BANDITSAGOR, TEATER 23, CLOWNEN VIVEKA, TEATER FORATT, WHITE ON WHITE, TEATER INTERAKT, EXPRESSTEATERN, TEATER FOAJÉ, CLOWNEN ZAZZA CO, ÖRESUNDSTEATERN, DOCKTEATERVERKSTAN, TEATER SAGOHUSET, FRAU DIVISION, TEATER INSITE, TEATER VARIANT.
Förordet till ”DEN FRIA TEATERN – 21 SKÅNSKA TEATRAR BERÄTTAR” är skrivet av skådespelaren/regissören/fd kulturrådet på Sveriges ambassad i Berlin, Marika Lagercrantz och Teatercentrums tidigare ordförande Marie Wallstén.
Emily Johansson har intervjuat, transkriberat och gjort en första redigering. Stellan Larsson har redigerat grammatiskt och stilistiskt, skrivit rubriker och lagt i ordning.
Lars Dahlquist kläckte idén och gjorde grafisk form.
Antologin kan beställas via anneli.sandell@teatercentrum.se och kostar 50 kr. + frakt.