TEATER THEATRON
LIVA & PH


Liva Weil och Poul Henningsen
– en motståndskabaré!

Teater Theatron med regissör Karin Parrot-Jonzon och dramaturg Jan Mark presenterar en motståndskabaré med PHs texter i excellent översättning av malmöpoeten Lasse Söderberg.

Vår skildring av PH och Liva Weils flykt över Öresund handlar om vad det innebär att vara humanist.

År 1928 mötte Liva Weil Poul Henningsen på en fest. Mötet kom att få avgörande betydelse för hennes fortsatta karriär. Hon blev PHs favoritsångerska och framförde sedan under en lång följd av år hans texter på revyscenen.

En ödesdiger natt i oktober 1943 korsade Poul Henningsen Öresund på flykt från nazisterna, på grund av sin politiskt kontroversiella ståndpunkt. Här tar föreställningen sin början. Den frigjorda nervkollapsen kulminerar i en sånguppgörelse strax före landstigningen i Landskrona.

I rollen som Liva Weel ser vi Suzanna Santrac. En av förra århundradets största och bästa kabarésångerskor i Norden. En dansk Marlene Dietrich eller Edith Piaf.

Det är hög tid för oss att få oss dessa sånger från andra sidan sundet med musik av Kaj Norman Andersen till livs. Vid pianot Jonatan Sersam och för scenografin står Peter Holm.

Liva Weel är en uttolkare med djupt allvar och esprit av PHs humanistiska texter kring människolivet och kampen om frihet och demokrati.

Hon scendebuterade som 19-åring 1916 vid Odder Sommerteater där hon var sångare i revynumren. 1930 kom hon till Det Kongelige Teater.

Poul Henningsen, född i Köpenhamn 1894 var en dansk författare, arkitekt, formgivare och revyförfattare. I 50 år har han byggt drakar av alla slag. Som barn hamnade han hos en snickarmästare i en dansk by ute på landet. Där började PH redan tidigt att göra egna leksaker. På den tiden fanns det ingen träslöjd och inga hyvelbänkar i skolan. Förresten behövs det inget mer än lite fingerfärdighet när man bygger drakar - plus lite precision - plus tålamod. Från det PH fyllt 16 tills han blev 20 ville han bli konstnär, men mor tyckte man borde ha något annat vid sidan om.

Så gjorde PH en uppfinning - det var något så galet som en cykel som pumpar upp sig själv när man cyklar.

"Jag fick ett fint stipendium, så nu skulle jag bli ingenjör, men efter några år ändrade jag mig och blev arkitekt och det har jag fortsatt med sen dess. I alla fall bygger jag fortfarande hus. Men när jag var 24, började jag skriva i tidningarna, och det har jag också fortsatt med till nu. När jag var 31 uppfann jag ett system för skärmar, PH-lampan, som fortfarande tillverkas och håller mig sysselsatt.

Som 35 - åring började jag skriva visor och revyer - och det har jag också fortsatt med. Så det är inte bara drakarna som löper som en röd tråd genom mitt liv. Unga människor ska inte vara rädda för att det här med drakar är något barnsligt. I drakarnas värld är vi alla lika gamla.” Poul Henningsen spelas av Zeljko Santrac.

SE FILMEN:
Klicka på play-pilen här ovanför. Om du vill se filmen i helskärmsläge klickar du på den "fyrkantiga" symbolen nere i högra hörnet på filmspelaren. När filmen är slut klickar du på symbolen igen för att återgå  till Digital Utbudsdag.

Lokal: helst 10 m x 10 m fri och ren golvyta för publik och scen,  och helst  4 m takhöjd.
Åldersgrupp publik: från 15 år och äldre
Max antal publik per föreställning: 40 personer
Föreställningens längd:  1h 15 min + samtal ca 30 minuter
Elkrav: Endast 220 V uttag.
Byggtid: 2 timmar Rivtid: 1,5 timmar
Bärhjälp: 2 personer under 30 minuter vid in – och ut lastning.
Mörkläggning: Önskas

Skådespelarna agerar tekniker under föreställningen.

Vi behöver övernattning och resor vid behov. (Ett dubbelrum) 
Vi utgår ifrån LUND.
Pris/per föreställning: 8 000 kr (exkl. 6% moms), inklusive samtal och vegetarisk soppa som vi delar med publiken efter föreställningen.

Kontakt: 

Zeljko Santrac
Mail: info@teatertheatron.se
Telefon: 0708 82 59 21

Facebook: https://www.facebook.com/teater.theatron